TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Kurssin S-38.118 harjoitustyö
S-99/ryhmä 10



Sisältö:

  * Yleistä
  * 1. GSM-verkkorakenne
  * 2. Tilaajan laitetunniste
  * 3. SIM-kortin suojaus
  * 4. Tilaajan tunnistus
  * 5. Tilaajatunnukset
  * 6. Radiotien salaus
  * 6.1. Algoritmi A5
  * Sanasto
  * Kirjallisuutta, linkkejä
< Edellinen
Seuraava >

GSM-VERKON SALAUS

2. Tilaajan laitetunniste

IMEI (International Mobile Equipment Identity) on laitetunniste, jolla jokainen GSM voidaan tunnistaa yksilönä. Itse IMEI-koodi koostuu neljästä osiosta: tyyppihyväksyntäkoodista, valmistuspaikkatunnuksesta, sarja- ja varanumerosta. Tämän koodin saa näkyville näppäilemällä puhelimeensa merkkijonon: *#06#.

Puhelun aloitusmerkinannon yhteydessä verkko tarkistaa EIR-rekisteristä (Equipment Identity Register) IMEI-koodin oikeellisuuden. Rekisterissä on kolme listaa: valkoinen, harmaa ja musta. Valkoisella listalla ovat sallitut IMEI-koodit. Näistä puhelimista puhelut sallitaan. Harmaalta listalta löytyvät puhelimet, jotka ovat laitettu seurantaan. Näiden puhelimien liikkeitä voidaan seurata yksittäisen solun tarkkuudella. Mustalla listalla olevista puhelimista on soittaminen estetty. Kuitenkin mustallakin listalla olevista puhelimista ovat hätäpuhelut sallittuja numeroon 112.

Edellä mainitulla tavalla voidaan estää varastettujen ja luvattomien GSM-puhelimien käyttö. Tiettynä ongelmana on pidettävä, etteivät kaikkien maiden GSM-operaattorit käytä EIR-rekistereitä. Suomen ja muiden Pohjoismaiden operaattorit käyttävät rekisteriä.

3. SIM-kortin suojaus

Puhelimen käyttäjä voi suojata SIM-korttinsa luvattomalta käytöltä PIN-koodin (Personal Identity Number) avulla. Koodi on enintään neljän numeron pituinen. Virran kytkemisen jälkeen GSM-puhelin kysyy PIN-koodia. Mikäli koodi syötetään kolmesti väärin kysyy puhelin pidempää PUK-koodia (Personal Unblocking Code). Mikäli tämä koodi syötetään kymmenen kertaa väärin, lukkiutuu SIM-kortti siten, että käyttäjä ei voi sitä enää aktivoida.

Nykyisissä SIM-korteissa on mahdollista käyttää kahta rinnakkaista PIN-koodia (PIN ja PIN2). PIN-koodi toimii edellä esitetyllä tavalla. PIN2-koodilla voidaan tehdä rajoituksia puhelimen käyttöön. Esimerkiksi ulkomaanpuhelut voidaan estää. Hätäpuhelut ovat mahdollisa numeroon 112 riippumatta tietääkö jonkin puhelimen PIN-koodia vai ei.

Sivun alkuun< Edellinen << PääsivuSeuraava >

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 04.11.1999 13:53.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/10/harj_2.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]